İkisi Birden

Çevirmen: Işılar Kür
ISBN: 9786051851877
Sayfa: 300
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Emir Tali
Basım Tarihi: 03.10.2017
Editör: Zeynep Tür
  
  
  

 

MAN BOOKER FİNALİSTİ GOLDSMITHS PRIZE
COSTA NOVEL AWARD A BEST BOOK OF THE YEAR: NPR, FINANCIAL TIMES

“Biz sadece parçalanmamışı ya da kırılan parçaların 
birbirine uyabilecek kenarlarını arayan gözleriz.”

İki aşk ve adaletsizlik hikâyesi zamanın zamansız, biçimin oyunbaz, bilmenin gizemli ve kurgunun gerçek olduğu bir metinde  birbirine dolanıyor. Romanın bir yarısı 68 kuşağından annesinin ölümüyle sarsılan George’un, diğer yarısı ise Rönesans ressamı Del Cossa’nın sesinden anlatılıyor. İlk hangi karakterle tanışacağı ise okurun şansına kalmış! 

Smith bir romanın alışıldık olay örgüsü ya da kimlikleri keskin sınırlarla belirlenmiş karakterlerle ilerlemesi gerektiği fikrine meydan okuyor. Geçmiş ve gelecek arasında gidip gelen İkisi Birden, zamanı algılayış biçimlerimizdeki sanatsallığı yakalıyor, sanatın onunla karşılaşanları ve onu yapanları nasıl dönüştürebileceğini araştırıyor. En geniş anlamıyla “gözetim”in ana temalarından biri olduğu romanda, görmek ve görülmek karakterlerin hayatlarını kökünden değiştiriyor. 

Varoluşumuza dair ikilikleri sorgulayan roman, ne biri ne de öteki olmayı arzulayan insanın ikisi birden olma imkânına işaret ediyor. Ali Smith bir kez daha büyük bir ustalık ve yaratıcılıkla romanın sınırlarını genişletiyor.