Doğanın Sonu

ISBN: 9786051419206
Sayfa: 225
Ebat: 13,5 x 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Beste Doğan
Sayfa Tasarımı: Zülal Bakacak
Basım Tarihi: 15.09.2015
Yayın Yönetmeni: Cem İleri
  
  

 

"'Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.' Orhan Pamuk'un etkileyici romanı Yeni Hayat’ın bu ilk cümlesi benim için neredeyse kelimesi kelimesine geçerli. Doğanın Sonu, bilim âleminin ilk olarak neredeyse yüzyıl önce ortaya koyduğu, sonra da gittikçe sıklaşan aralıklarla günümüze kadar matematik bir kesinlikle defalarca kanıtladığı üzere insanın tüm dünyanın iklimini geri dönülmez biçimde değiştirmekte olduğunu, canlılar âleminin büyük bir bölümünü kendisiyle birlikte hızla yok oluşa götürdüğünü anlatan bir kitap. Küresel ısınma üzerine yazılmış ilk kitap. Üstelik bunu, sıradan insanların, yani hepimizin anlayabileceği son derece berrak ve basit bir dille anlatıyor."                                    

-Ömer Madra

 

Küresel ısınma nedir? Neden oluşur? Doğa, sık sık düşündüğümüz gibi hiç değişmeyen ve sonu asla gelmeyecek olan kadim bir dost mudur, yoksa bildiğimiz anlamda doğanın da bir sonu var mıdır? Daha önemlisi, gezegenimizin geleceğini değiştirme şansına sahip miyiz?
Elinizdeki kitap, tüm bu soruların cevaplarını arayan ve okurunu hem bugün hem de yarınla ilgili düşünmeye davet eden bir çalışma. McKibben'ın güncelliğimi korumaya devam eden bu temel metni ilk defa Türkçede yayınlanıyor. Yazarın Türkçe baskı için özel olarak kaleme aldığı önsöz ve Ömer Madra'nın yazdığı sunuş da kitabın ilk yayınlandığı yıl olan 1989'dan bu yana yaşanan gelişmelere dair bir gözden geçirme işlevine sahip.
McKibben, dünya üzerinde yaşayan hiç kimsenin kayıtsız kalamayacağı sorunları bir bilim insanı titizliği ve bir edebiyatçı üslubuyla önümüze koyuyor. Gezegenimizi bugüne kadar ne ölçüde değiştirdiğimizi özetliyor ve onu korumanın yollarını araştırıyor, tahminlerde bulunuyor. Türkçe baskı için yazdığı önsözde de yinelediği gibi: "Artık iklimi ısıtmak zorunda değiliz. Dünyamızın dönmesini başka türlü de sağlayabiliriz. Ancak, bu öngörü, cesaret ve iyi bir idare gerektiriyor."

 

"Sanki doğa için söylenmiş bir tür şarkı gibi, kayıplar için bir ağıt ve harekete geçilmesi için bir yakarış..."

-The New York Review of Books