Fatma'yı Ararken

Çevirmen: Mefkure Bayatlı
Orijinal Dili: İngilizce
Orijinal Adı: In Search Fatıma
ISBN: 9789752891098
Sayfa: 453
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Basım Tarihi: 01.11.2003
  
  
  

 

“Ghada Karmi’nin hayret verici anıları dikkate değer. Onunki, detay zenginliği ve kişisel deneyimle işlenmiş bir sürgün ve yerinden yurdundan olma öyküsü...”
-Edward W. Said

İsrail Devleti’nin kurulmasıyla sonuçlanan savaş, Karmi ailesini Kudüs’ü terk etmeye zorladı. Aile bir süre Şam’da yaşadıktan sonra Londra’ya göç edip ünlü Yahudi bölgesi Golders Green’e yerleşti. Yahudilerle girişilen bir savaştan kaçıp da başka bir ülkede onların yoğunlukta olduğu bölgeye yerleşmek tam bir kara mizah örneğiydi.

Karmi ailesinin her bir üyesi savaşın ve kültür değişiminin şokunu kendince yaşadı. Ama bunun sıkıntısını en çok çeken Ghada’ydı, çünkü dilini bile bilmeden geldiği bu ülkede önceleri ‘esmer tenli bir İngiliz’ olmaya çalışmıştı, ama bu kostüm ruhuna hiçbir zaman oturmadı. 

Kitapta, Karmi ailesinin yaşamıyla birlikte İsrail Devleti’nin kuruluş aşamaları, Süveyş krizi ve daha pek çok Ortadoğu sorunu, alışılmadık biçimde, Filistinli bir kadının bakış açısından veriliyor. Vatanım diyebileceği bir karış toprağı olmayan Ghada’nın yaşadığı iç çatışmaların şiddetinin, en az devletler arasındakiler kadar güçlü olduğu gözler önüne seriliyor.

Fatma’yı Ararken, köklerini kanatarak koparmak zorunla kalan bir ailenin, Karmi'lerin içten ve etkileyici öyküsü...