İt Ürür Kervan Yürür

Yürükler Arasında 3 Hafta
Orijinal Dili: İngilizce
Orijinal Adı: The Caravan Moves on
ISBN: 9786051417141
Sayfa: 200
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Füsun Turcan Elmasoğlu
Basım Tarihi: 20.03.2014
Hazırlayan: Cem Alpan
  
  
  

 

“Duyularımız büyülenme ile mantık arasında bir yerde asılı kalmış, özgürlüğün cazibesine kapılıyor ve ardından da güneşe koşan sarhoş yusufçuklar gibi uçmaya başlıyoruz. Kendimizi Yürüklerle kolayca özdeşleştirebilirdik ama burada geçici olduğumuzu unutmak mümkün değil..."

Bir Türk Ailesinin Öyküsü’nün yazarı İrfan Orga (1908-1970), bu kez ellilerin Türkiye’sinden rengârenk manzaralar anlatıyor. Avrupa’da yaşayan yazar, artık Batılı bir entelektüel olarak ülkesini ziyaret ediyor, büyük ilgi duyduğu göçebe topluluğu Yürüklerin yaşantısına üç hafta ortak oluyor.

Onların gelenek ve göreneklerini, hayat tarzlarını, şamanlık gibi kadim öğretilerini birbirinden ilginç anekdotlar eşliğinde olağanüstü bir canlılıkla betimleyen Orga, bir yandan da genç Cumhuriyet hakkında, büyük şehirlerden ve kırsal kesimden, oldukça çarpıcı gözlemlerde bulunuyor.

Tıpkı Carlo Levi’nin başyapıtı İsa Bu Köye Uğramadı'da olduğu gibi, İt Ürür Kervan Yürür’ün derinlere işleyen etkisi, doğayla ve yüzyıllar boyu değişmeden yaşayan bir toplulukla yüz yüze gelen Batılı bir entelektüelin varoluş, güzellik ve geçen zaman hakkındaki iç düşüncelerini olanca samimiyetiyle, şiirsel bir dille aktarmasında yatıyor.

“İrfan Orga kuvvetli hayal gücüne sahip, güzelliği algılayabilen ve felsefi eğilimleri olan bir yazar. Ama her şeyden önce, doğruyu arayan bir yazar."
-Lord Kinross