Mazag

Çevirmen: İsmail Yerguz
Orijinal Adı: Mazag
ISBN: 9789753167604
Sayfa: 204
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Basım Tarihi: 01.03.2001
Hazırlayan: Halil Gökhan
  
  
  

 


Basile Batrakani; kısaca BB. Paris'e 1950'li yıllarda Mısır'dan gelen, kısa sürede büyük bir nüfuz oluşturan, devlet adamlarından ünlü şarkıcılara, kafe işletmecilerinden Paris'te kalacak oda arayanlara kadar her türden insanın yardım için ona başvurduğu, ama kurduğu etkinin iç yüzünü Parislilerin de bir türlü anlayamadığı bir adam.

Özetle, istisnasız herkese hizmet veren, üstelik bunu karşılıksız yapan ve deyim yerindeyse "almadan verme"ye dayalı bu sistem, zamanla, yaratıcısını çok güçlü ve etkili bir konuma getiren büyük nüfuz şebekesine dönüşmüştür. Atalarından miras olarak aldığı ticaret ve girişim içgüdülerini hiçbir takipçiye ve mirasçıya yer bırakmadan bir "azizlik" mertebesine yükselten bu Levanten, böylece Fransa'ya Doğu'nun şefkatli ve dayanışmacı esintisini taşımıştır.

Basile Batrakani'nin hayatını bir hizmet ve karşılıksız yardım şenliğine çeviren bu yaşama sanatına Nil kıyılarında kısaca "mazag" denmektedir. Ve hiçbir Batı dilinde yer almayan bu sözcüğün anlamı "benim keyfim, mizacı ya da huyum"dur. Ama ne huy! Son derece özel ve kişisel bir zevk... Bütün yolların "mazag"a çıkması gibi sanki.

Onun için Amin Maalouf, Robert Sole'nin bu büyüleyici karakteri için, "İşte Basile, işte Levanten kararsızlığı. Cehenneme adanmış bir aziz mi? Daha çok yitik cennetini düşleyen güzel bir şeytan, ahlakın gümrükçü olduğu bir dünyada ahlaki açıdan kaçakçılık yapan biri galiba. Şeytanca yazılmış, beklenmedik bir adab-ı muaşeret el kitabı. Şaşırtıcı biçimde uygar ve uygarlaştırıcı," der ve ekler: "Mazag, gerçek bir Doğu masalı."