Yeni Büyük Oyun

Orta Asya'da Kan ve Petrol
Çevirmen: Hür Güldü
Orijinal Adı: The New Great Game: Blood and Oil in Central Asia
ISBN: 9789752891906
Sayfa: 311
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Basım Tarihi: 26.10.2004
  
  

 

Hazar Denizi dünyanın en büyük petrol ve gaz kaynaklarını barındırıyor. Sadece, eski Sovyet cumhuriyetlerinden Kazakistan ve Azerbaycan'da 100 milyar varil ham petrol olduğu tahmin ediliyor.

Kleveman, Rudyard Kipling'in Kim isimli romanında ölümsüzleştirdiği "Büyük Oyun" kavramını kullanarak, bölgede Büyük Britanya ve Çarlık Rusyası'nın 19. yüzyılda giriştikleri emperyalist mücadelenin modern bir versiyonu olan bir Yeni Büyük Oyun'un oynandığını iddia ediyor. Fakat bu kez farklı tehlikeler söz konusu... Kendisini güçlü OPEC karteline bağımlı olmaktan kurtarmaya çalışan ABD, bu umutsuz mücadelesinde Rusya, Çin ve İran'a karşı. Hepsi de Hazar bölgesindeki petrol ve gaz rezervleriyle boru hatları güzergâhlarına egemen olma yarışında.

Her biri kendi gündemine sahip çokuluslu enerji şirketleriyle, Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra denetimi ele geçiren gözü pek ve Vahşi Batı tarzı yeni girişimci sınıf, oyun alanını daha da karmaşıklaştıran unsurlar. Kafkas dağlarının zirvelerinden Orta Asya düzlüklerine ve Afgan Hindikuşu'na kadar binlerce mil yol kateden Kleveman, Kabil ve Moskova arasında, bu Yeni Büyük Oyun'un başlıca aktörleri olan petrol baronları, generaller ve savaş lordlarıyla görüştü.

Lutz Kleveman, petrol ihtirası ve politikasının yeni savaş alanı olan ve geçen yüzyılın büyük çoğunluğunda "dünyanın kara deliği" olarak bilinen Orta Asya'nın cesur, anlaşılır ve kesin bir portresini çiziyor. Kafkaslar, Hazar ve Orta Asya'da yoğun araştırmalar ve seyahatler sonucu hazırlanan Yeni Büyük Oyun, dünyanın enerji kaynakları üzerindeki güç mücadelesine ilişkin derinlemesine ve anlaşılabilir bir analiz sunuyor.