Liberalizm, Devlet, Hegemonya

ISBN: 9789752970649
Sayfa: 376
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Basım Tarihi: 01.03.2002
  
  

 

Ülkemiz 1980'li yıllardan beri ekonomik ve kültürel alanlarda köklü bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Halen içinde bulunduğumuz ekonomik ve toplumsal krizin temel nedeni de, bu gelişmeye ayak uyduramayan, toplumsal taleplerden kopuk ve değişimi denetim altında tutma mantığıyla örgütlenmiş devlet endeksli ve popülist siyaset anlayışıdır. 

Siyaset-ekonomi ilişkisi kaçınılmaz biçimde globalleşme tartışması odağına oturmuştur. Ancak son yıllarda Türkiye'de "toplumsal olan"ın, toplumsal ilişkilerin, süreçlerin ve taleplerin geçirdiği değişimler anlaşılmadan "siyasi olan"ı değiştirmek, ancak kısa dönemli çözümler ortaya çıkarabilir. Nitekim 19 Şubat krizinin tarihsel bağlamı da, son yıllarda yaşamımızın her alanında hissettiğimiz modernite krizidir. 

Fuat Keyman'ın hazırladığı ve Liberalizm, Devlet, Hegemonya başlığını taşıyan bu derlemenin çıkış noktası, farklı bir Türkiye yaratmanın önkoşullarından biri olan Türk modernleşmesinin eleştirel çözümlemesini ortaya koyma çabasıdır. Bu temelden hareketle, modernite çözümlemesinin hem kuramsal hem de tarihsel boyutlarını içeren çalışmalar bir araya getirilmiştir.

Dolayısıyla bu derlemede, yaşamakta olduğumuz krize karşı geliştirilen klişeleşmiş, indirgemeci çözüm önerilerinin dışında ve ötesinde var olan bir düşünce boyutundan, Türkiye'de yaşanan değişim olgusuyla "devlet sorunu"na yaklaşılmaktadır...