Virgül, Yazıları

ISBN: 9786253690076
Sayfa: 526
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: Enzo
Grafiker: Alper Zeki
Basım Tarihi: 09.08.2023
Editör: Erkal Ünal
  
  

 

Orhan Koçak, 1997 yılının Ekim ayından 2009 yılının Aralık ayına dek istikrarlı olarak çıkan, kapandığı güne dek genel yayın yönetmenliğini üstlendiği aylık kitap ve eleştiri dergisi Virgül’ün ilk sayısını şu sözlerle açmıştı: “Virgül’ü şöyle tanımlamak isteriz: Okunmuş gazetelerle birlikte atılmayacak bir kitap dergisi.
Günü geçtikten sonra da okunacağını varsaydığımız bir dergi. Niçin çıkarıyoruz Virgül’ü? Okura yol göstermekten çok, kitaba bir eleştirel bağlam kazandırmak için. Bu ülkede başka kitap
dergileri de olduğu halde, bazı önemli yayınların yeterince tartışılmadan özel kitaplıkların dilsiz dünyasında kaybolduğunu gördük, hep görüyoruz. Çoğu zaman gözden kaçan şey, o kitabın kendi türünden ya da farklı türlerden kitaplarla ilişkisi oluyor. Oysa anlamın ve anlamanın ilk koşulu, bağlamın bilinmesidir.”

Bu kitapta Orhan Koçak’ın Virgül’de kaleme aldığı yazıları bir araya getirerek onları “özel kitaplıkların dilsiz dünyası”nda kaybolmaktan kurtarmak istedik. Günü geçtikten sonra da okunmaya değer olduğunu düşündüğümüz bu yazıları derleyerek Koçak’ın edebiyat eleştirisindeki veriminin daha iyi takdir edilebilmesine katkıda bulunmayı amaçladık. Editoryal yazılardan güncel değinilere, kitap tanıtımlarından polemiklere ve her alandan edebiyat ve sanat tahlillerine uzanan geniş bir yelpazedeki metinlerin toplandığı Virgül Yazıları, bir arşiv kaynağı olarak hem kaleme alındıkları dönemin dünyasına ve edebiyatına hem de Koçak’ın yazarlığının ufkuna ve kuvvetine ışık tutuyor.