Yeniden Anımsanan Savaş

Çevirmen: İdil Çetin
ISBN: 9786051850375
Sayfa: 216
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Emir Tali
Basım Tarihi: 20.10.2016
Hazırlayan: Cem Alpan
  
  
  

 

Kurgu, deneme, eleştiri, seyahatnâme gibi farklı yazın türlerinde eserler veren Geoff Dyer’ın klasik kabul edilen kitabı Yeniden Anımsanan Savaş, yer yer gezi günlüğü, yer yer Büyük Savaş ve hatırlama üzerine derin bir tefekkür...  Ancak bir yönüyle Birinci Dünya Savaşı’nı konu alan kitaplardan ayrılıyor. Çünkü Dyer, savaşa dair çarpıcı anılara yer vermekle birlikte savaşı nasıl canlandırdığımızı, algıladığımızı da irdeliyor. Savaş meydanlarını ve anıtlarını ziyaret eden yazar, artık birer sembol olmuş ünlü fotoğrafları, filmleri, şiirleri ve diğer yazın türlerinde verilen eserleri inceleyerek kimi zaman yaşananların nasıl öngörüldüğünü, kimi zaman da felaketin nasıl betimlendiğini, yeni nesillerin yaşananları nasıl algıladığını gözler önüne seriyor. Yaratıcılığı ve duyarlı kavrayış gücüyle, yirminci yüzyılın zihinleri de bedenleri de felce uğratan ilk büyük felaketi hakkındaki önyargıları, hatırlananların ve mitlerin oluşturduğu ağı sabırla çözümleyerek sorguluyor. 

İncelikli, sabırlı, duyarlı bir kitap… Yas ve hatırlama, yani Büyük Savaş’ın temsil ettiklerinin sanat türleri üzerinden nasıl tanımlandığı  –ve bunların bizim algımızı nasıl şekillendirdiği– üzerine… Kitabın dokusu, anıların ve bilincin ritimlerini olduğu gibi yankılıyor. 

JASON COWLEY, GUARDIAN

Nüanslardaki hassasiyeti, bilgi birikimi ve anlaması sonsuz çaba gerektiren bir konu üzerinde bile isteye düşünmeye cesaret etmesiyle öne çıkıyor. 

SEBASTIAN FAULKS, MAIL ON SUNDAY