Selahaddin'in Kitabı

Çevirmen: Mehmet Harmancı
Orijinal Adı: The Book of Saladin
ISBN: 9789753166874
Sayfa: 386
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Basım Tarihi: 01.10.2000
Hazırlayan: Pınar Savaş
  
  
  

 

Selâhaddin Eyyubi, Kahire ve Şam sultanı. İslam dünyasının en büyük hükümdarlarından biri. Kudüs'ü Haçlıların elinden kurtaran Kürt savaşçı. 

Tarık Ali bu tarihsel romanında Selâhaddin Eyyubi'yi, "Yalan ve gerçek aynı yatakta sarmaş dolaş olmuşlarsa, onları birbirinden ayırmak çok güçtür," diyen Yahudi sır katibi İbn Yakub'un ağzından yorumluyor. Sultan'ın hayatı aynı zamanda onun cihadını, cihadı da hayatını yansıtıyor. Biz de Ortaçağ'da geniş bir coğrafyada, İslam düzeninin zengin, karmaşık, etkileyici ve aynı zamanda açıklayıcı destanını okuyoruz. Üstelik, Selâhaddin'in Mısır'daki Fatımi Hanedanı'nı çökertip Suriye ve Mısır Sultanlığı'na getirilmesinden Kudüs'ü almasına kadar yaşanan tarihi dönemdeki olayların hikâyesi tam bir dedektif romanı akıcılığında; erkekleri, kadınları, hadımları ve cariyeleriyle bir erotik roman tadında. Dahası, İslam dünyasının bu ilk büyük cihadının öyküsü, kale duvarlarının arkasında toplanan savaş meclislerinde alınan gizli kararlardan ordu karargâhlarında pişen yemeğin tadına kadar, görsel bir şölen lezzetinde. 

Selâhaddin'in Kitabı, Tarık Ali'nin esas olarak Batı Hıristiyanlığı ile İslam dünyası arasındaki uzun süreli karşılaşmayı işlediği dörtlemenin ikinci kitabı. Edward Said'e göre, bu çok eski döneme ait hikâye, hayal bile edemeyeceğimiz kadar bize yakın olayları karakterleriyle, Kahire, Şam ve Bağdat'taki güncel olayları izleyenlere hiç de yabancı gelmeyecek kadar çağımıza ait bir anlatı.